Snowpark uutiset

Lumilauta 50v !

Lumilauta 50v !

Lumilauta täyttää 50 vuotta, tunnetko rakkaan harrastusvälineesi historian? Tässä tietoisku :)

1 Vuonna 1965 Sherman Poppen liitti kaksi suksea yhteen mäenlaskua varten. Idea toimi ja lauta nimettiin Snurferiksi. Sitä ohjattiin remmillä ja siitä tuli ensimmäinen kaupallinen lumilauta, jota meni kaupaksi yli miljoona. Lautojan tuotanto loppui 1980-luvun alussa, mutta nyt Yhdysvalloissa on aloitettu retro-Snurfereiden valmistus. (tilaa omaksi kukkuloiden katseenkääntäjä: snurferboards.com )

2. Moderni lumilauta syntyi vuonna 1972, kun Dimitrije Milovich kehitti niin sanotun swallowtail-mallin vuonna. Siinä laudan peräosa haarautui kahtia, kun aiemmin laudan pääty oli katkaistu suoraan.

Muutama vuosi myöhemmin Jake Burton alkoi myydä kehittämäänsä lumilautaa, jossa oli samankaltaiset siteet kuin vesisuksissa.

3 Euroopassa lumilautailu teki läpimurron vuonna 1984. Lajin suomalaiset pioneerit Timo Bygden ja Juha Sulkakoski rakensivat omat lumilautansa vanerista jyväskyläläisessä autotallissa.

4  Ensi kertaa lumilautaan tehtiin nouseva ja pyöristetty taili vuonna 1985, tehden switch-laskun mahdolliseksi.

5 Aleksi Litovaara sai ensimmäisenä suomalaisena nimikkolaudan vuonna 1996. Lautaa koristi Suomen vaakuna, ja se oli tuolloin maailman myydyin nimikkolauta.

6 Satu Järvelä voitti ensimmäisenä suomalaisena lumilautailun maailmanmestaruuden vuonna 1995.

Lue koko juttu tästä: hs.fi