Snowpark uutiset

Piruliina, miten pelastetaan meidät talvet?

Piruliina, miten pelastetaan meidät talvet?

Terve Piruliinan tytöt! Kertoisitteko vähän historiastanne, milloin olette ruvenneet laskemaan porukalla?

Terve! Jenni ja Paukku tutustuivat Serenassa kymmenisen vuotta sitten. Siv tuli mukaan kuvioihin viitisen vuotta sitten erään onnellisen yhteensattuman kautta. Matkan varrelta on sitten tarttunut mukaan muita upeita naisia, kuten Aino ja Wilma.

Mikä on parasta yhdessä tekemisessä?

Yhdessä laskemisessa parasta on yhteinen intohimo lajiin. Parasta maailmassa on olla yhdessä reissussa. Tehdä sitä, mitä rakastaa, niiden kanssa, joita rakastaa. Saa laskea, syödä hyvin ja nukkua. Yhdessä on hyvä puskea ja analysoida uusia temppuja. Toisista saa voimaa ja uskallusta.

Miten lumilautailu on yhteisöllisyyden näkökulmasta muuttunut teidän alkuajoista?

Aloitimme lautailun 90-luvun loppupuolella. Tyttölaskijoiden määrä on ainakin kymmenkertaistunut vuosikymmenten aikana: kyllä sitä aluksi aika yksin sai paipin ja hyppyreiden vauhdinotoissa tähyillä kanssasisariaan. Tuntuu, että yhteisöllisyys kasvaa edelleen. Meillä se ulottuu rinteiden ulkopuolelle muihin harrastuksiin – joogasta skeittaukseen, yhteisistä aamupaloista kirppiskierroksiin ja ukulele-etkoille.

Miksi lumilautailijan pitäisi kiinnostua ympäristöstä? Mitä valintoja voimme tehdä säilyttääksemme talven yhtenä vuodenaikana?

No kyllähän se jokaista laskijaa surettaa, jos kaudet lyhenevät entisestään ja lunta saa etsiä yhä pohjoisemmasta. Ilmaston lämpenemisen ja muutoksen aiheuttavat muun muassa erilaiset päästöt, joihin pystymme onneksi valinnoillamme ja kulutustottumuksillamme hieman vaikuttamaan. Uskomme, että pienilläkin teoilla voi olla vaikutusta silloin, kun muutokset leviävät tarpeeksi laajalle. Rakas lajimme on valitettavasti yksi ympäristömme kuormittajista. Esimerkiksi rinteiden pohjustustyö muokkaa ympäristöä ja lumetus sekä valaistus kuluttavat runsaasti sähköä. Lisäksi laskettelukeskuksista valuu sulamisvesien mukana epäpuhtauksia vesistöön ja luontoon. Olisi hienoa, jos niin lumilautailijat kuin muutkin talviurheilijat voisivat näyttää esimerkkiä ja ryhtyä töihin lajiensa säilymisen puolesta. Aluksi voisi koittaa hieman pohtia kulutusvalintojaan. Yksittäinen laskija voisi esimerkiksi alkaa arvostaa paikallisia palveluja ja pitkäikäisiä tuotteita hieman enemmän. Rinteeseen joutuu yleensä ajamaan epäekologisesti autolla ja olisi huippua, jos valtiot voisivat puuttua peliin esimerkiksi raideverkostoja parantamalla ja junalippuja halventamalla. Hiihtokeskuksien energiankulutus voitaisiin tulevaisuudessa kuroa kuriin huimaa vauhtia kehittyvän teknologian avulla, esimerkiksi aurinkovoimalla pystyttäisiin kattamaan koko maapallon energiantuotanto jopa nelinkertaisesti! Piruliinalle ympäristön huomioiminen tarkoittaa muun muassa luonnollisesti tuotetun ruuan ja ympäristöystävällisten tuotteiden ja palveluiden suosimista sekä jätteiden lajittelua. Siv on mukana myös vastikään Suomeen rantautuneessa Protect Our Winters -liikkeessä.

Te myös keräätte rahoitusta minidokkariin, mistä siinä on kyse?

Minidokumenttisarjassa pohditaan, miten elämäntavoilla, esimerkillä ja aktiivisuudella voidaan vaikuttaa rakkaiden urheilulajien tuottamaan ympäristökuormaan. Lisäksi hanke pyrkii herättelemään keskustelua nuorten naisten kohtaamista yhteiskunnan suorituspaineista, kehon ja mielen huoltamisesta, unelmien toteuttamisesta sekä ystävyyden ja rakkaan harrastuksen voimasta. Hankkeen tehtävänä on edistää tyttöjen ja naisten lumilautailua Suomessa. Äänestää voi tässä: http://hyviatekoja.fi/fi/projekti/piruliina-minidokumenttisarja

Ei muuta kuin kaikki äänestämään! Kiitos Piruliina, peace out!

Piruliinan tytöt ovat mukana valmentamassa Iso-Syötteen Mindy-sessareissa 28.3.2015, lue lisää tästä.

Pirulinna